Glass & Fasadeforeningen Foto: Christian Berset

Glass og Fasadeforeningen: Skreddersydd EPD-verktøy fra LCA.no til medlemmene

Glass og Fasadeforeningen (GF) har røtter i glassmesterlaugene fra flere hundre år tilbake. De fungerer som en interesse- og arbeidsgiverorganisasjon for bransjen.  Foreningen, styrt og eid av sine 240 medlemmer, representerer et bredt spekter av aktører; Fra enkeltstående håndverksbedrifter til Norges største bedrifter innen glassindustri, systeminnredning og fasadeentreprenørskap.

Bærekraft: En nødvendighet og et konkurransefortrinn

– Bærekraft er høyere på agendaen enn noen gang. Mange av våre medlemmer er helt avhengig av miljødokumentasjon for å delta i anbud, sier Jonas van Zwieten Sivertsen, faglig leder i GF.

Jonas van Zwieten Sivertsen, faglig leder i GF.
Foto: Member Media AS / William Sandberg Huseby
Jonas van Zwieten Sivertsen, faglig leder i GF.
Foto: Member Media AS / William Sandberg Huseby

Økt etterspørsel i markedet fører til stor pågang, og GF tilrettelegger nå for enklere og kostnadseffektiv produksjon av miljødata for sine medlemmer.

– Ved å øke kunnskap og tilrettelegge kan vi hjelpe våre medlemmer, og samtidig styrke vår felles posisjon i politiske diskusjoner i møte med nye regelverk, utdyper Sivertsen. 

Samarbeidet med LCA.no: Et naturlig valg

GF valgte LCA.no som samarbeidspartner for å utvikle et skreddersydd EPD-verktøy for sine medlemmer.

– LCA.no er den største og beste aktøren i Norge innenfor dette feltet. I tillegg har de et bredt internasjonalt nettverk av kunder og samarbeidspartnere. De gir oss den støtten og kunnskapen vi trenger.

Foto: Christian Berset
Foto: Christian Berset

Samarbeidet startet med et pilotprosjekt i 2022 med medlemsbedriftene Modum Glassindustri og Modulvegger. Dette ga LCA.no verdifull innsikt i bransjens behov for å kunne utvikle et verktøy som passet for medlemsmassen innenfor disse segmentene og som samtidig er tilrettelagt for videre utvikling til andre fagområder.

– Dette har gjort produksjon av EPDer langt mer effektivt, med tanke på både tid og kostnader, legger Sivertsen til.

Nordisk og europeisk samarbeid

GF har et godt og veletablert samarbeid med sine søsterorganisasjoner i Norden (AGN – Association of Glass Nordic) og gjennom dette et medlemskap i Glass for Europe

– Våre søsterorganisasjoner har nøye fulgt arbeidet med utvikling av GFs EPD-verktøy. Gjennom AGN diskuteres det hvordan man eventuelt kan tilrettelegge for at de andre nordiske foreningene kan tiltre plattformen. Her vil det åpnes for effektive prosesser, økonomiske fortrinn og verdifull nordisk samhandling.  

Medlemmenes respons

– Mens noen få fremdeles sitter på gjerdet og lurer på om de må levere egne EPDer, har de bedriftene som får krav om dette i anbud tatt imot tilbudet med åpne armer. Selv med forskriftskrav innført i TEK17, er klimagassregnskap fra materialer fremdeles i en form for tidligfase. Frem til nå er det bare krav om et regnskap, men det er nok bare spørsmål om tid før man får krav rundt maksimale klimagassutslipp. God rådgivning og egnede verktøy for å etterkomme myndighetenes krav blir desto viktigere. Bedrifter som beslutter å ta en aktiv posisjon i forhold til miljødokumentasjon vil få et konkurransemessig fortrinn.

Foto: Adam Stirling
Foto: Adam Stirling

EPD: Mer enn bare dokumentasjon

– EPD vil også kunne være et viktig verktøy for produktutvikling. Uten å publisere EPDene, kan man likevel få full oversikt over alt som har påvirkning på sluttproduktet via verktøyet. Slik vil man kunne få verdifull innsikt i egen produksjon, understreker Sivertsen. 

Han oppfordrer bedrifter til å starte arbeidet nå, før flere krav kommer til. Nå er det enda tid til å sette seg inn i dette. Venter en for lenge, kan det bli svært tidkrevende å gjøre alt innen en gitt tidsfrist. 

Fremtidige trender og planer

Sivertsen ser en tydelig tendens til økt bruk av såkalt lavkarbon-produkter. Sammen med energieffektive produksjonsprosesser, er økt bruk av resirkulerte materialer i råvaremiksen helt avgjørende for slike produkter. 

– Dessverre deponeres det fremdeles alt for mye glass. Som eksempel kan det nevnes at mer enn 95 prosent av alt glass som kommer tilbake fra renovering og rivning globalt hvert år ender sitt liv i deponier. I Norge er tallet rundt 70 prosent. Det kan ikke fortsette slik. Den internasjonale glassindustrien tar dette på største alvor og rigger seg nå for mottak av glass fra renovering og rivning til produksjon av nytt glass. 

Glass flytter seg da fra å være et evigvarende avfall til en evig ressurs. Aluminiums- og stålindustrien har allerede bedre kontroll på sine materialressurser, men fortsetter å opprettholde sterk oppmerksomhet rundt ytterligere forbedringer og kontroll på materialstrømmene.

– GF har mange planer for 2025, men innenfor miljø og bærekraft vil vi fremdeles fokusere på betydningen av å gjenvinne glass, aluminium og stål. Vi ser også at det blir viktig å holde tritt med nye regelverk som vil komme i tiden fremover, som digitale produktpass. Mange av medlemsbedriftene deltok på webinarer med LCA.no for å lære mer om bruk av EPD-verktøyet. Vi kommer nok til å kjøre flere webinarer med LCA.no det kommende året, de er flinke til å formidle og har høy kompetanse på sitt fagfelt, avslutter Sivertsen.

Lurer du på noe rundt EPD-verktøy eller miljødokumentasjon?

Ta kontakt med Hans-Martin Wehler Tlf: +47 945 24 584 e-post: hans-martin@lca.no

Foto, hovedbilde: Christian Berset

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *