I 2024 har EU innført ny lovgivning (ESPR) for å fremme bærekraftige produkter og redusere miljøpåvirkningen. Flere ting er fremdeles i støpeskjeen, men rundt 30 produktkategorier vil som en direkte konsekvent bli omfattet av de nye kravene til digitalt produktpass.
Hva er et digitalt produktpass?
Det digitale produktpasset gir omfattende og detaljert informasjon om et produkts livssyklus, miljøpåvirkning og sammensetning, inkludert produktidentifikasjon, og hvilke materialer som er brukt. Designprosesser, livssyklusens miljøpåvirkning, tekniske spesifikasjoner, vedlikehold, brukermanualer, garantidetaljer, informasjon om gjenbruk og resirkulering, energigjenvinning, avfallshåndtering og miljøinformasjon er også elementer i det digitale produktpasset.
Selv om digitale produktpass ikke er obligatorisk for alle produktkategoriene enda, forventes implementeringen å skje suksessivt mellom 2026 og 2030. Den foreløpige avtalen i desember 2023 om ESPR prioriterer produkter med betydelig miljøpåvirkning og forbedringspotensial, inkludert tekstiler (spesielt klær og fottøy), møbler, kjemikalier, batterier, forbrukerelektronikk, elektroniske enheter og byggeprodukter.
For batterier, gjennom «New EU Battery Regulation,» tekstiler, gjennom «EU strategy for sustainable and circular textiles» og elektronikk, gjennom «ECO-design for sustainable products regulations» har arbeidet med prototyper for DPP blitt påbegynt og det er forventet at kravene kommer for fullt i løpet av 2024.
Her kan du lese mer om Digital Product Passport.
Hvorfor digitale produktpass?
Overgangen til en sirkulær økonomi er avgjørende for bærekraftig utvikling, for å redusere ressursutnyttelse og miljøpåvirkning. Økning av resirkuleringsrater til 80-90% kan føre til betydelige CO2-besparelser innen 2040. Digitale produktpass har som mål å fremme bærekraft ved å tilby viktig informasjon for informerte valg, forbedre ressursstyring og legge til rette for reparasjon, gjenbruk og resirkulering av produkter. Det fungerer som en koordinert digital løsning som støtter regulatoriske prosedyrer.
Hva er sammenhengen mellom DPP og EPD?
En viktig del av DPP er dokumentasjon av produktets klimaavtrykk langs hele verdikjeden. Her spiller EPD en viktig rolle. En EPD er et kortfattet dokument som beskriver nettopp miljøpåvirkningen til et produkt eller tjeneste, basert på en LCA-analyse. På norsk brukes gjerne begrepet «miljødeklarasjon» om EPD. En EPD er godkjent av en uavhengig tredjepart, sammenlignbare, publiserte og adderbare.
Vil du ta i bruk EPD? Ta kontakt med oss her.