Bildet illustrerer elementene i ESPR

Environmental Sustainable Products Regulation – ESPR – hva nå? 

ESPR trådte i kraft 18. juli 2024. Forordningen er et ambisiøst EU-initiativ for å gjøre miljømessig bærekraftige produkter til normen i EU og styrke Europas ressursuavhengighet. ESPR vil erstatte det nåværende Ecodesign-direktivet (2009/125/EC) og introdusere flere Ecodesign-kriterier for et bredere spekter av produkter.  

ESPR, LCA og EPD er sentrale bærekraftsbegrep

Markedet overstrømmes med tre- og firebokstavsforkortelser og det kan være krevende å skaffe seg oversikt og vite hva du som bedriftsleder skal foreta deg på reisen mot økt bærekraft og lønnsom vekst. Vi i LCA.no har konsentrert oss om å levere brukervennlige digitale løsninger for miljødokumentasjon med fokus på LCA og EPD. Verktøyene brukes til å dokumentere hva som er status for dine produkter nå og viser deg hva som er forbedringspotensialet. Verktøyene kan brukes både operativt og strategisk. Dette er viktige verktøy for bedrifter som skal tilpasse seg ESPR i årene fremover. Digitale verktøy som kan produsere verifisert miljødokumentasjon bidrar til effektivisering av tidligere manuelle prosesser og kan gi din virksomhet økt konkurransekraft. 

Mål om en signifikant økning av sirkularitet og ressursforbruk 

For å oppnå en større sirkulærøkonomi og bedre ressursutnyttelse har EU som strategi å fremme mer bærekraftige forretningsmodeller og styrke den generelle konkurranseevnen til medlemslandene. Dette krever også en dreining i næringslivet og offentlig forvaltning i retning av større andel bærekraftige produkter. 

Per nå er det ikke satt spesifikke mål på de ulike parameterne som definerer bærekraftige produkter. Dette vil implementeres senere gjennom årlige handlingsplaner.  

Hvem omfattes av ESPR? 

ESPR retter seg mot økonomiske operatører langs verdikjeden, dvs. produktprodusenter (både EU og ikke-EU), EU-importører, distributører, forhandlere (detaljister, selgere) og tjenesteleverandører. Forordningen gjelder både store og små selskaper. 

Produsentene er ansvarlige for å utføre gjeldende complianceprosedyrer, eller å få disse utført på sine vegne. Importører må sikre at produktene de selger oppfyller compliancekravene og at CE-merkingen og dokumentasjon utarbeidet av produsentene er tilgjengelig for kontroll av nasjonale myndigheter. Importører må også sikre, der det er aktuelt, at et produktpass (DPP) er tilgjengelig for disse produktene. 

Hvilke produkter omfattes av ESPR? 

Forordningen gjelder praktisk talt alle produkter i EU, og er ikke begrenset til forbruksvarer. Det er bare svært begrensede unntak (f.eks. mat, fôr, legemidler, visse kjøretøyer underlagt harmoniserte typegodkjenningssystemer). Implementeringen av ESPR vil følge en prioriteringstilnærming, i henhold til flerårige arbeidsplaner fra EU-Kommisjonen.  

EU har lagt en ambisiøs implementeringsplan  

EU har satt en ambisiøs tidsplan for de nærmeste to årene: 

  • 18.7.2024: ESPR trådd i kraft 
  • Q3 2024: Etablering av Økodesignforum 
  • Q4 2024: Første møte i Økodesignforum 
  • 19.4.2025: Første arbeidspakke skal godkjennes 
  • 19.7.2025: Vedta detaljene og formatet for offentliggjøring av informasjon om usolgte forbrukerprodukter 
  • 19.7.2026: Opprette digitalt produktpassregister 

Implementering skjer i form av arbeidspakker 

For å sikre at publikum og interessenter er godt informert om hva som er planlagt under ESPR, vil Kommisjonen vedta og regelmessig oppdatere arbeidsplaner som beskriver lister over produkter og tiltak som vil bli vurdert. Første arbeidspakke skal etter planen godkjennes 19.4.2025.  Arbeidsplanen vil dekke en minimumsperiode på 3 år. 

I den første ESPR-arbeidsplanen er følgende produktgrupper i fokus: 

  • Jern og stål 
  • Aluminium 
  • Tekstiler, spesielt klær og fottøy 
  • Møbler, inkludert madrasser 
  • Dekk 
  • Vaskemidler 
  • Maling 
  • Smøremidler 
  • Kjemikalier 
  • Energirelaterte produkter som økodesignkrav skal settes for første gang eller som eksisterende tiltak vedtatt i henhold til direktiv 2009/125/EC skal revideres under ESPR 
  • Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) produkter og annen elektronikk 

Før den vedtas av Kommisjonen, vil imidlertid medlemmer av det ovennevnte Økodesignforumet bli konsultert, og deres synspunkter vil bli tatt i betraktning. 

Hvordan forberede seg? 

Selskaper som markedsfører produkter i EU, bør starte arbeidet med å analysere konsekvensene ESPR vil få for selskapets konkurransesituasjon. Hvilken virkning får ESPR for deres produkter?  Følg også med på fremdriften på den publiserte implementeringsprosessen av ESPR.  Noen produkter vil få høyere prioritet enn andre. Dette gjelder spesielt produkter som tekstiler, stål, samt relaterte verdikjeder. Bransjeforeninger og selskaper kan også delta som en interessent i forberedelsen av økodesignkrav (f.eks. i det nye Ecodesign Forum) og DPP (f.eks. i CIRPASS). 

Hva er et bærekraftig produkt? 

Et bærekraftig produkt er designet og produsert med mål om å minimere produktets negative innvirkning på miljøet og samfunnet gjennom hele livssyklusen. Dette inkluderer hensyn fra råvareutvinning, produksjon, distribusjon, bruk og slutthåndtering eller resirkulering. Bærekraftige produkter har typisk følgende egenskaper: 

Energieffektivitet: De bruker mindre energi under bruk, noe som bidrar til å redusere klimagassutslipp og senker energikostnadene for forbrukerne. 

Holdbarhet: De er bygget for å vare lenger, noe som reduserer behovet for hyppige utskiftninger og minsker det totale ressursforbruket. 

Reparerbarhet: De er designet for å være enkle å reparere, med deler som kan erstattes eller fikses uten at hele produktet må kastes. 

Demonterbarhet: Komponenter kan enkelt tas fra hverandre, noe som letter vedlikehold, reparasjon og resirkuleringsprosesser. 

Reduserte skadelige stoffer: De inneholder færre eller ingen skadelige kjemikalier og stoffer som kan utgjøre en risiko for helse og miljø. 

Resirkulerbarhet: De kan enkelt resirkuleres ved slutten av sin levetid, noe som reduserer avfall og behovet for nye råmaterialer. 

Resirkulert innhold: De er laget av en høyere andel resirkulerte materialer, noe som reduserer etterspørselen etter jomfruelige ressurser. 

Lavere karbon- og miljøavtrykk: De har en redusert innvirkning på miljøet, inkludert lavere karbonutslipp og minimal negative effekter på økosystemer og biologisk mangfold. 

Overordnet sett har bærekraftige produkter som mål å støtte en sirkulær økonomi, hvor produkter og materialer holdes i bruk så lenge som mulig, og avfall og ressursbruk minimeres. 

Kilder for mer informasjon om ESPR 

Nedenfor følger en liste over relevante nettsider for deg som ønsker mer informasjon om ESPR og relaterte temaer. 

Ecodesign for Sustainable Products Regulation 

VIDEO: Ecodesign for Sustainable Products Regulation explained 

European Commission web page on sustainable products 

Ecodesign and energy labelling for energy-related products 

European Product Registry for Energy Labelling (EPREL) 

Green Deal: New proposals to make sustainable products the norm and boost Europe’s resource independence  

Questions and Answers: Sustainable Products Initiative  

Ønsker du å vite mer om hvordan LCA og EPD kan brukes i din virksomhet, så kan du kontakte oss her. Trenger du verifisert miljødokumentasjon som input til bærekraftsrapportering? Les mer om LCA og EPD her.