Myre 31.01.2017 : Torskefiske. Skreien er på vei inn til Vesterålen. Gunnar Klo i Stø. Dak Egerdal, Tom de Vries og Inga Stanceviciene. Foto: Thor Nielsen

Mot nye farvann: Utvikler det første PEF-kompatible verktøyet for fiskeri og marine fôringredienser

Et viktig skritt for økt transparens i sjømatsektoren er et nytt samarbeid mellom GFLI (Global Feed LCA Institute), Sjømat Norge og LCA.no. Prosjektet, finansiert av FHF (Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering), har som mål å utvikle et banebrytende, skybasert verktøy for miljødata – det første i sitt slag som er i tråd med både GFLI-standardene og EUs metodikk for Product Environmental Footprint (PEF).

Resultatet? Et kraftig og brukervennlig verktøy som vil gjøre det mulig for produsenter av marine ingredienser og fiskerier å lage høykvalitets livsløpsdata til bruk både i bransjesammenligning og rapportering til myndigheter.

– Dette er et banebrytende prosjekt, sier Gaspard Philis, LCA/EPD-rådgiver hos LCA.no. – Det kombinerer automatisering, sporbarhet og kvalitetskontroll på en måte sjømatsektoren ikke har sett før.

Gaspard Philis. LCA specialist R&D, LCA
Gaspard Philis. LCA specialist R&D, LCA

Har du spørsmål om EPD, LCA eller miljødokumentasjon? Ta kontakt med oss her.

Møter et reelt behov i bransjen

I flere år har sjømatsektoren – og spesielt fiskerier og produsenter av marine fôringredienser – hatt store utfordringer med å dokumentere miljøprestasjonene sine.

– Å generere livsløpsdata er svært ressurskrevende, både økonomisk og faglig, forklarer Delanie Kellon, administrerende direktør i GFLI. – Dette verktøyet vil senke terskelen betydelig, og gjøre det langt enklere for produsenter å bidra med data og oppdatere den over tid.

Delanie Kellon, administrerende direktør i GFLI.

Verktøyet, som forventes ferdigstilt tidlig i 2026, utvikles av LCA.no i tett samarbeid med pilotbedrifter som Aker Qrill Company, Calanus AS og IFFO. Disse tidlige brukerne bidrar med praktisk innsikt og reelle data for å sikre at verktøyet er tilpasset næringens behov.

En nyvinning for fiskeriene: PEF-kompatibelt og GFLI-klart

Det som skiller dette prosjektet fra andre, er dets dobbelte funksjon: det genererer miljødata både for marine ingredienser (som fiskemel og fiskeolje) som kan lastes opp i GFLI-databasen, og for ferdige produkter (som filet av fisk) ment for konsum – i full overensstemmelse med Marine fish PEFCR.

Det foreslåtte Green Claims-direktivet har som mål å sikre forbrukerne korrekt informasjon om miljøpåstander, og å forhindre grønnvasking. Direktivforslaget krever at alle miljøpåstander fra næringsaktører må kunne dokumenteres med LCA-baserte data.

– PEF er angitt som en gyldig metode for å underbygge miljøpåstander, forklarer Henrik Stenwig, senior rådgiver i Sjømat Norge. Dersom du skal markedsføre produktene dine med miljøpåstander i EU, må du ha dokumentasjonen i orden – og PEF er gullstandarden.

Henrik Stenwig, senior rådgiver i Sjømat Norge.

Stenwig har vært en pådriver for utviklingen av PEF for marine fisk i over ti år, og ser dette verktøyet som det naturlige neste steget.

– Det gir sjømatprodusenter mulighet til å ta eierskap til egne miljødata – til bruk i rapportering, interne forbedringer og markedsføring, understreker han.

Sterk motivasjon hos alle partnere

GFLI bidrar med internasjonal troverdighet og teknisk rammeverk for fôr-relaterte LCA-er, mens Sjømat Norge sørger for bransjeforankring. LCA.no bringer med seg erfaringen fra å bygge digital infrastruktur for EPD-er og LCA-verktøy.

– For oss er dette også et skritt inn i en ny bransje, påpeker Philis. Vi har hittil jobbet mest med bygg og materialer. Å gå inn i fiskeri og havbruk åpner spennende nye muligheter.

GFLI ser også prosjektet som et første skritt mot bredere bruksområder:

– Vi håper verktøyet videreutvikles til å inkludere andre typer fôringredienser, som plantebasert råstoff og tilsetningsstoffer, utdyper Laura Nobel, prosjektleder i GFLI.

Hvorfor dette betyr noe: Etterlevelse, konkurransekraft og innsikt

Det kommende Green Claims-direktivet fra EU vil kreve at alle miljøpåstander på matprodukter underbygges med LCA-data. Det betyr at produsenter vil trenge verktøy som det som utvikles her.

Men prosjektteamet ser det ikke bare som et krav fra myndighetene.

– Dette handler også om konkurransekraft, sier Mats William Snåre, rådgiver for miljø og industriell økologi i Sjømat Norge. I fremtiden vil selskaper konkurrere ikke bare på pris og kvalitet, men også på miljøytelse. Da er det avgjørende å ha solide, verifiserbare data.

Mats William Snåre, rådgiver for miljø og industriell økologi i Sjømat Norge. Foto: Pia Bråthen

Stenwig er enig:
– Det er frivillig å gjennomføre LCA på produktnivå. Men det er en strategisk mulighet. Sjømat har generelt et lavere miljøfotavtrykk enn mange andre matvarer – la oss dokumentere det, og bruke det til vår fordel.

Et verktøy som styrker bedriftene selv

Utover rapportering og markedsføring gir verktøyet også innsikt.

– Hvis du kan modellere virksomheten din, kan du forbedre den, påpeker Nobel. Bedriftene får bedre innsikt i hvor utslippene kommer fra – og hvordan de kan reduseres. Det gir eierskap.

Dette ser man allerede i lignende EPD-verktøy, der brukere på tvers av avdelinger – fra produksjon til marked – lærer å bruke verktøyet og får en mer helhetlig forståelse av virksomhetens miljøpåvirkning.

– Vårt mål er at pilotbedriftene – og fremtidige brukere – ikke bare skal bruke verktøyet, men også forstå dataene og hva de betyr, legger Philis til.

Hva nå?

Verktøyet lanseres etter planen i første kvartal 2026, og prosjektgruppen oppfordrer interesserte selskaper til å forberede seg allerede nå.

– Jo mer merkevarespesifikke data GFLI mottar, desto mer nyttig blir databasen – ikke bare for enkeltbedrifter, fôrprodusenter og sjømatnæringen som helhet, men også for våre partnere i verdikjeden, forklarer Kellon.

– Det handler om å øke åpenhet og legge til rette for bedre valg i hele verdikjeden – fra fiskebåt til fôrprodusent og butikkhylle. Alle har noe å vinne, avslutter Stenwig.

Lurer du på hvordan du kommer i gang med EPD eller LCA? Vi hjelper deg gjerne.