Bildet viser Ole M. K. Iversen

En lidenskap for LCA: Ole Magnus Kålås Iversen  

 

I dette innlegget vil du bli bedre kjent med Ole Magnus Kålås Iversen. Du vil blant annet kunne vite mer om hans spennende bakgrunn, hva han brenner for innen miljøområdet og hans nye rolle i selskapet.

Fra Argentina til Kråkerøy

Vår Chief Product Officer Ole, med en Master of Science i industriell økologi fra NTNU, har en imponerende bakgrunn innen miljøsystemanalyse. Etter å ha bodd og studert i Argentina, valgte han å returnere til Norge for å forfølge en karriere innen sine kjernekompetanseområder. Han begynte sin profesjonelle reise hos Østfoldforskning (nå Norsus), hvor han jobbet tett med nåværende kolleger i LCA.no, Mie Vold og Trond Edvardsen. Sammen fokuserte de på å utvikle verktøy for forbedret datainnsamling, analyse og dokumentasjon av miljøpåvirkning fra industrielle produkter gjennom hele verdikjeden og slik tok tanken om dagens LCA.no form. I sin tid hos Østfoldforskning var Ole involvert i innovative prosjekter som EPD-prosjektene med Jotun og flere spennende prosjekter innen asfaltbransjen. 

Motivasjon og overgang til LCA.no 

En viktig motivasjonsfaktor for å gründe LCA.no med Mie Vold og Trond Edvardsen var den unike muligheten til å utvikle innovative verktøy som hjelper bedrifter med å redusere deres miljøpåvirkning. Ole så et betydelig potensial i å bruke sin ekspertise til å utvikle EPD-generatorer og LCA-verktøy, som har direkte og målbare effekter på miljøet. Med en solid bakgrunn innen biologi og kjemi har Ole en grundig forståelse av hvordan tallene faktisk påvirker virkelige miljøforhold. Denne faglige innsikten gir ham et unikt perspektiv når han utvikler løsninger som er både vitenskapelig funderte og praktisk anvendbare for alle som bruker LCA.no sine verktøy. I LCA.no kan Ole kombinere sin lidenskap for redusert miljøpåvirkning med sin tekniske kompetanse, og dermed bidra til å drive bærekraftig innovasjon på tvers av ulike bransjer. 

Lidenskap for LCA 

Oles lidenskap for miljøet har alltid vært sterk, og han har ønsket å bruke sine ferdigheter til å gjøre en konkret forskjell. Hans studier i biologi og senere i industriell økologi har vekket en stor interesse for hvordan alt i samfunnet rundt oss påvirker miljøet. Ole mener at digitalisering er en forutsetning for å gjennomføre det grønne skiftet på globalt nivå, og han finner stor inspirasjon i arbeidet med å dokumentere miljøpåvirkningen gjennom digitale løsninger. Vi trenger gode data for å kartlegge dagens miljøpåvirking og redusere den som vil skje i fremtiden. 

Ansvarsområder som Chief Product Officer 

– Som Chief Product Officer er jeg ansvarlig for utviklingen av LCA.no sine verktøy, inkludert EPD-generatoren og LCA-verktøyene. Jeg skal sørge for at produktene er oppdaterte, møter kundenes behov, og overholder de nyeste kravene og beste praksis. Mitt arbeid innebærer prosjektledelse, møte med utviklingsteamet, tett samarbeid med R&D-avdelingen både hos oss og kunder og er opptatt av tett dialig med kundene for kontinuerlig forbedring av verktøyene. Jeg har også et skarpt fokus på behovsavklaring, analyse og produktspesifikasjoner, forklarer Ole om sin nye rolle som Chief Product Officer.

Skiller seg fra konkurrentene 

LCA.no sin programvare skiller seg ut ved å være spesielt brukervennlig og tilpasningsdyktig til forskjellige bransjers behov. Med over 10 års erfaring med EPD-generator, har selskapet bygget en kjernekompetanse rundt det som kreves for å være markedsledende innen EPD. LCA.no legger stor vekt på selvbetjening, automatisering og tilpasning til kundenes behov, noe som skiller dem fra mange andre softwareselskaper. 

Utfordringer og oppdateringer i miljøprogramvaremarkedet 

En av de største utfordringene i markedet for miljøprogramvare er å holde tritt med stadig skiftende reguleringer og standarder globalt. Ole påpeker også viktigheten av brukervennlighet og nøyaktighet i programvaren, samt de juridiske aspektene knyttet til EPD-tall og reguleringer. For å sikre at produktene alltid er oppdaterte, har LCA.no et dedikert team som overvåker endringer i reguleringer og standarder, samt et tett samarbeid med forskningsinstitusjoner. 

Fremtidige planer og innovasjoner 

LCA.no jobber med å integrere AI-baserte analyser i sine LCA-verktøy for å gjøre dem enda mer nøyaktige og effektive. De utvikler også nye moduler for å hjelpe bedrifter med å bedre forstå og redusere sitt karbonfotavtrykk. Videre planlegger de å tilpasse EPD-generatoren til et internasjonalt marked, og arbeider med harmonisering slik at brukerne enkelt kan bruke EPDer i forskjellige land. 

Fremtidsutsikter for programvaremarkedet 

Ole tror at markedet vil se en økning i etterspørselen etter integrerte miljøverktøy som tilbyr helhetlige løsninger. Teknologiske fremskritt som AI og maskinlæring vil spille en større rolle i å tilby mer presise og effektive verktøy. Samtidig som kompetansen til menneskene som utvikler og bruker disse løsningene vil være helt avgjørende for at det faktisk fungerer. Han ser også for seg en mer modulbasert og spesialisert tilnærming til ESG-rapportering, som vil kreve data fra mange kilder og kunne resultere i svært komplekse systemer. 

Kvalitet, ledelse og personlig inspirasjon 

For å balansere innovasjon med pålitelighet og stabilitet, har LCA.no strenge kvalitetskontrollprosesser og omfattende tester før lansering av nye funksjoner. Selskapet sikrer kvalitet gjennom regelmessige revisjoner, brukertester og kontinuerlig forbedring basert på tilbakemeldinger fra brukere og interessenter. For å ligge i forkant av markedet, investerer LCA.no i forskning og utvikling, holder seg oppdatert på de nyeste trendene og teknologiene, og samarbeider tett med ledende akademiske institusjoner og industripartnere. 

Være nysgjerrige og åpne for læring

Avslutningsvis spurte vi Ole om to ting: Om han kunne trekke fram en bok som har inspirert han, samt om han hadde en “fun fact” om seg selv: -Det er vanskelig på stående fot å trekke fram èn bok, men en som har inspirert meg og bidratt til at jeg har sett samfunnet i flere perspektiv er Mengele Zoo av Gert Nygaardshaug. Romanen utforsker temaer som miljøvern, økonomisk utnyttelse, rettferdighet, og personlig vendetta. Boken tar opp komplekse spørsmål om moral og etikk i forhold til miljøvern. Mitt råd til unge mennesker som ønsker å jobbe innen teknologi og miljøfeltet, er å være nysgjerrige og åpne for læring, bygge en sterk faglig bakgrunn og verdsette tverrfaglig samarbeid og praktisk erfaring. Når det gjelder “fun fact”, kan jeg jo nevne at jeg tilbrakte noen måneder i Argentina som norsklærer, hvor jeg underviste både skriftlig og muntlig norsk til argentinske studenter. Det er nok ikke mange nordmenn som har fått den gleden og opplevelsen, forteller Ole.