Trond Edvardsen, daglig leder i LCA.no, er en nøkkelperson innen skybasert miljødeklarasjon. Med bakgrunn fra forskning og utvikling, samt programutvikling helt tilbake til 1994, har han vært en pådriver for innovative løsninger. Løsninger som hjelper bedrifter med å dokumentere miljøpåvirkningen av produktene sine.
LCA.no har på få år blitt verdensledende på EPD og miljødokumentasjon, og reisen startet for Edvardsens del med fiskeskanning.
Utvikling av miljødokumentasjon og EPD
Edvardsen begynte sin karriere som IT-konsulent allerede tidlig på 90-tallet og via omveier havnet han til slutt i Oslo rundt 2005, hvor han jobbet med å utvikle verktøy for å skanne fisk og analysere proteininnholdet. Etter en tid kom en spennende jobbmulighet i Fredrikstad;
– Jeg hadde en sterk lyst til å jobbe med forskning og utvikling, spesielt med anvendt forskning som gir konkrete resultater. Det ledet til en jobb i Østfoldforskning. På denne tiden hadde Mie allerede startet utviklingen av et excel-verktøy for miljødeklarasjon, som viste seg å bli en stor suksess.
Mie Vold er medgründer i LCA.no, med mange år bak seg i Østfoldforskning – nå NORSUS. Der var hun med i utviklingen av forebyggende miljøvern, fra tekniske miljøanalyser i en bedrift til miljø- og ressursbetraktninger av produkter i et levetidsperspektiv.
Fra excel til skybaserte løsninger
Med sin erfaring og kompetanse innen programutvikling, begynte Edvardsen å flytte Volds excel-prosjekt til skyen.
– Den første EPD-generatoren ble ferdigstilt i 2013 – Tenk, ifjor hadde vi allerede 10-års jubileum på den! Vi hadde allerede kunder på plass og var heldige som hadde Østfoldforskning i ryggen.
– Men vi begynte jo å tjene gode penger på dette, noe som fikk Forskningsrådet til å reagere. Vi tjente rett og slett for mye på kommersiell virksomhet. Styret besluttet derfor å etablere et helt eget selskap i 2016, en modig og riktig avgjørelse. Vi prøvde å drive dette parallelt under samme paraply, med eget styre, men det er krevende å drive to så forskjellige virksomheter med samme ledelse. Det ble derfor heller en fin skilsmisse.
På denne tiden var Edvardsen direktør for Østfoldforskning. Sammen med Vold og Ole Iversen startet de et nytt selskap helt fra bunnen av, LCA.no.
Fra null til overskudd
En ting var å ha Østfoldforskning i ryggen. Nå sto de alene; Edvardsen, Vold og Ole Iversen; Sistnevnte med en master fra NTNU i Industriell økologi med fordypning i livsløpsvurdering, og flere år i Østfoldforskning bak seg.
– Nå som vi sto på egne ben, ble den første målsetningen rett og slett å ikke gå konkurs. Vi begynte jo praktisk talt på null, og jeg følte et ansvar for å ha tatt med Mie og Ole fra solide jobber og ordninger. Og det vi utvikler krever mye forarbeid og prosjektutvikling. Jeg lyver vel ikke når jeg sier at vi har levd fra hånd til munn til godt ut i pandemiårene.
Veien fremover var lang, men Edvardsen og teamet var fast bestemt på å lykkes.
– De første milepælene ble nådd ved å passere først én million kroner 2017, og i 2018 passerte vi to. Da kunne vi endelig begynne å se overskudd og lønne ansatte. Og ansette vår til da fjerde ansatte; Caecilia Wernersen. Kanskje det er derfor vi er litt ekstra stolte nå når vi ble Gaselle-bedrift for 4. året på rad? Vi vet virkelig at å tjene penger ikke er gitt når man driver eget selskap og vokser raskt.
Fra 2020 begynte den virkelig store veksten.
Vekst, utvikling og verdensledende
I dag har LCA.no vokst til 30 ansatte, og årets omsetning ser ut til å havne rundt 36 millioner.
De har flyttet på seg flere ganger, men har hele tiden holdt til på Værste-området i Fredrikstad. Nå har de toppetasjen på det nye tech-bygget ved broen;
– Det er litt rart, det er bevegelse overalt. Vi har vært så få så lenge, og sittet på hvert vårt kontor. Nå har vi åpent kontorlandskap, og har tidoblet staben, så stemningen er helt spesiell. Jeg føler meg takknemlig for å bli lagt merke til lokalt. Det er viktig for oss å gi tilbake til kommunen, NORSUS og ikke minst huseier «Værste» som har vært veldig støttende underveis.
En pådriver for standardisering
LCA.no fortsetter å være en pioner innen miljødokumentasjon, som viser hvordan teknologi kan brukes til å skape en mer bærekraftig fremtid for alle. Vold jobber mye med standardisering av systemer og informasjon om hva som kreves for å oppfylle miljøkravene.
– Selv om vi har de nødvendige standardene, følger regelverket ikke alltid med. Det er avgjørende at resirkulering og lignende blir hevet frem i prosessene.
Med lik standard for alle vil det være lettere for alle å ha oversikt, og sammenligne de forskjellige dataene. Det er viktig i blant annet anbud. Om alle opererer med forskjellige standarder for rapportering, er det vanskelig å se hva som gir best resultat og minst miljøpåvirkning.
God støtte
Fredrikstad kommune og Østfold fylkeskommune har hele veien vært velvillige, og støttet opp under satsingen.
– For oss har det vært en stor hjelp at kommunen og fylkeskommunen virkelig har støttet opp, og forstått at dette var en naturlig spinnoff av Østfoldforskning. Det har aldri blitt diskusjon rundt dette, og det hele har flytt naturlig. Det har gitt oss en god trygghet og arbeidsro.
Lojale kunder
Flere av kundene har vært med fra begynnelsen, og fått vært med på reisen LCA.no har gjort;
– De som har vært med hele veien har jo også vært med å pushe oss til det vi er i dag.
Ta for eksempel Prysmian-group, som har vært med fra 2019. De var bekymret i begynnelsen – vi var små, med få ansatte og de var store og i vekst. Da er det ekstra stas å ha de på besøk nå, i våre flotte lokaler med 30 ansatte.
– Det samme har vi opplevd med andre kunder som vi første gang hadde kontakt med i Østfoldforskning, som Jotun. Nå vil jo de største gjerne ha oss med i kjernedriften deres.
Tidoble omsetningen innen 2027
Med et solid fundament og en klar visjon for framtiden, er Edvardsen og LCA.no forberedt på å forme hvordan miljødeklarasjoner implementeres globalt. Den skybaserte løsningen gir kunder bedre verktøy til å redusere miljøfotavtrykket, og med deres erfaring og Edvardsens lederskap, ser fremtiden lys ut for selskapet.
– Vi har satt oss som mål at vi skal tidoble vår omsetning innen 2027. Et hårete mål, men vi ser det stadig voksende behovet globalt, og er så heldig at vi stadig blir kontaktet av store internasjonale investeringsfond, for green-tech er i vinden. Det gjør at vi føler at dette er mulig å få til.