Siden 1949 har Treteknisk vært i frontlinjen for innovasjon, bærekraft og kvalitet i treindustrien. Med 111 medlemsbedrifter og et sterkt fokus på forskning og utvikling, bidrar instituttet til å forme fremtidens treløsninger. Instituttet er Norges ledende forskningsmiljø innen trebruk og jobber kontinuerlig med å skape konkurransedyktige løsninger gjennom målrettet FOU, kunnskapsformidling og kvalitetsdokumentasjon
Treteknisk er en viktig samarbeidspartner innen treindustrien for LCA.no. Teamet som jobber med LCA og EPD i Norsk Treteknisk Institutt har vokst mye det siste året og består nå av syv dyktige medarbeidere som har bidratt med innspill til denne artikkelen. Bildene som er benyttet i denne artikkelen er gjort med tillatelse fra Treteknisk.
Mål om å fremme bruken av trevirke
Etter krigen var det et behov for industrien i Norge å komme på høyde med utviklingen i resten av verden. Noen pionerer samlet skog- og trelast-industrien til å danne Skogbrukets og Skogindustrienes Forskningsforening som i 1949 stiftet Norsk Treteknisk Institutt. Det var da stor etterspørsel etter trelast for å gjenoppbygge Norge og instituttet skulle bidra med å forske på hvordan utnytte skogressursene best mulig og mest effektivt. Treteknisk har i dag som mål å fremme bruken av tre ved å gi oppdatert kunnskap om trevirke – dets egenskaper, bearbeiding og bruk.
Fotograf: Martin Nerhus Øen
Bildene viser Svalbard Folkehøyskole som er et eksempel på innovativ anvendelse av tremateriale. Bildene er hentet fra Trevirkes årsrapport 2023.
Lang erfaring fra miljødokumentasjon
Interessen for miljødokumentasjon i Treteknisk ble etablert allerede tidlig på nittitallet da Treteknisk jobbet med flere bransjeprogram for å dokumentere miljøprestasjoner i treindustrien. Arbeidet ble stort sett gjort på bransjenivå fram til 2010 da flere bedrifter ville utvikle egne EPDer.
Høy FoU-aktivitet i bransjen
Vi spurte om hva slags FoU-aktivitet Treteknisk deltar i: – I dag er vi engasjerte i flere forsknings- og utviklingsprosjekter med temaer som er preget av tiden vi er i. Mye av forskningen som skjer nå ser på hvordan vi kan bruke ressurser mer effektivt, øke livslengden på produkter eller oppnå en høyere andel gjenbruk av trevirke, forklarer Treteknisk.
Viktig med involvering av treindustrien i FoU-arbeidet
Treteknisk prøver alltid å få med partnere fra treindustrien for å binde forskning og industri sammen fra starten av prosjektarbeidet. Involvering av industrirepresentanter i forsknings- og utviklingsprosjekter er viktig av flere grunner: Industrirepresentanter bidrar med innsikt i praktiske behov og utfordringer som bedriftene står overfor. Dette sikrer at forskningen er relevant og kan anvendes direkte i industrien. Samarbeid med industrien fremmer utviklingen av innovative løsninger som kan gi bedriftene en konkurransefordel. Det gjør at forskningsresultatene blir til konkrete, markedsrettede produkter og tjenester. Treindustrien kan tilby ressurser, inkludert finansiering, utstyr og ekspertise, som kan være avgjørende for gjennomføringen av forskningsprosjekter. Dette gir prosjektene større gjennomføringskraft og skala. Med industrirepresentanter involvert fra starten av, blir det enklere å implementere og kommersialisere forskningsresultatene. Dette gir raskere overføring fra forskning til praktisk bruk. Industrideltakere kan gi kontinuerlig tilbakemelding på forskningsprosessen og resultatene. Dette bidrar til å kvalitetssikre prosjektene og sikre at de oppfyller bransjestandarder og forventninger.
Treteknisk publiserer viktige resultater i løpet av prosjektene som nyheter på instituttets hjemmeside og nyhetsbrev, og deltar også jevnlig på felles seminar i klynger og industrinettverk. Instituttet publiserer en rekke vitenskapelige artikler og er aktive deltakere og foredragsholdere på konferanser.
LCA og EPD er viktig for treindustrien
-Bygg- og anleggsbransjen står for store deler av verdens klimagassutslipp og energibruk. Derfor har EPDer vært spesielt viktig for produsenter av trematerialer, først og fremst fordi deler av byggenæringen har ønsket å ta tak i denne skyggesiden ved å dokumentere utslippene. I senere år har EPD-data kunnet dekke dokumentasjonskrav fra flere ulike typer markedsordninger og nasjonale krav. Ikke minst kan det være nyttig for egne eller eksterne bærekraftsrapporter. Potensialet til en EPD er riktignok større enn bare et krav fra byggenæringen. Utover resultatene som en EPD gir, vil arbeidet som legges i livsløpsvurderingen vi gjør gi muligheten til å kartlegge hvilke faser av treproduktets levetid som har størst påvirkning på miljøet, og bryte alle disse fasene videre ned. Hvor mye betyr skogbruket og tømmertransport versus videre produksjon? Hvilke prosesser i materialproduksjonen betyr mest for klimagassutslippet og hvor mye vil et bedre skurutbytte påvirke resultatene. Mulighetene for å dykke ned i egen miljøprestasjon og forbedre seg er egentlig grenseløs, vi kan hjelpe med å finne ut hva som virkelig monner, forklarer de.
Stort forbedringspotensiale med datainnsamlingsprosessen innen EPD
Treteknisk er engasjert i mange prosjekter (også med LCA.no) om utvikling av EPD for treindustrien. Innledningsvis skaffer Treteknisk sine prosjektdeltakere en oversikt over produsentens masseflyt og detaljer i prosessene som vil gi deklarasjonskrav etter EPD-standarder. Deretter tilpasser rådgiverne datainnsamlingsmaler med en nytte/kost tilnærming, da det er nettopp datainnsamlingen Treteknisk ser kan være mest utfordrende for produsenten og det er her de ser størst potensiale for effektivisering av arbeidet.
En annen utfordring Treteknisk møter er knyttet til krav i verifiseringsprosessen. – Vi ser stadig litt forandring i fokus innen miljøkategorier. Klimagassutslipp er som regel i fokus, ellers er arealbruk stadig viktigere også i Norge. Jeg må også nevne sirkularitet. Et annet område som kan være vanskelig er håndteringen av biogent karbon. Dette er ganske forenklet i EPD-ene og i mer komplekse LCA-studier ser vi at å inkludere hele karbonsyklusen kan gi litt annerledes tolkning av trematerialers nytte. Det er litt artig å reflektere over det store spriket i alle disse studiene. LCA som gjøres i en EPD er uansett viktige byggeklosser i hvordan et mer omfattende miljøregnskap skal se ut. Når vi opplever at man er uenige om hvordan grunnleggende beregninger skal gjennomføres ser vi viktigheten av å jobbe med standardisering knyttet mot EPD og dette kan være krevende, formidler de.
Treteknisk spiller en sentral rolle i å fremme bærekraftige og miljøvennlige løsninger innen treindustrien
Instituttet har lang erfaring og høy kompetanse når det kommer til miljøaspektet rundt prosessene i treindustrien. Treteknisk kjenner godt til hva og hvordan ting blir gjort og har opparbeidet en stor erfaringsbase med relevante data som organisasjonen kan bruke til å identifisere hvilke forbedringer som gir gode resultater. Instituttets rolle er å samle og analysere data og å formidle de mest relevante resultatene til treindustrien.
Miljøteamet i Treteknisk arbeider for tiden bla med to spennende forskningsprosjekter som har potensial til å inkorporere EPD-data. I det første prosjektet, CircWood, leder miljøteamet arbeidspakken for miljøanalyse. Målet med arbeidspakken er å lage en MFA (Materialflytanalyse) modell som skal visualisere hvordan materialer og karbon flyter gjennom verdikjeden for trematerialer i Norge. Det er da mulig å bruke EPD-resultater på produktnivå i modelleringen. Videre til det andre prosjektet, WoodLCC, så leder Treteknisk arbeidspakken for utvikling av et verktøy for estimering av livssykluskostnad (LCC) av bygg. Her estimerer prosjektet hvor mye materialer som brukes igjennom hele livssyklusen til bygget.
Utfordringer trevirke-bransjen møter i miljøarbeidet
Vi utfordret Treteknisk på å trekke fram de viktigste utfordringene de erfarer hos medlemsbedriftene når det kommer til miljøarbeidet. Her er de mest sentrale faktorene og de tiltak som det jobbes med.
Tidsklemma er en viktig utfordring å mestre
En travel hverdag hos Treteknisk sine medlemsbedrifter fører til at tiden ikke alltid strekker til. Det gjør at behovet for god planlegging øker. I tillegg vil en god og grundig jobb med datainnsamlingen gjøre at man øker mulighetene til å jobbe aktivt med forbedringer og redusere klimaavtrykket. Det kan også være problematisk å hente ut de dataene som etterspørres. Treteknisk må da tilpasse seg individuelle bedrifters behov og systemer for å komme enklest mulig i mål. Et konstruktivt oppfølgingsmøte er ofte det som skal til.
«Oversettelse» av data mellom ulike miljøordninger kan være krevende
Noen ganger trenger produsenten å hente ut data fra EPD-arbeid som etterspørres gjennom andre miljøordninger eller pålagte krav, her opplever medlemsbedriftene at “oversettelse” av data mellom disse er tidkrevende, og i noen tilfeller umulig for dem å få til. Her er vi over på viktigheten av standardiseringsarbeid, som Treteknisk deltar i både nasjonalt og internasjonalt. Samtidig som krav om miljødata fra ulike hold må bli mer samstemt, ser man at grunnleggende LCA-beregninger i verdikjeden for trematerialer gjøres forskjellig avhengig av konsulent, og det inntil videre uten at hovedreglene klarer å gi et godt svar på hvordan det skal gjennomføres. Harmonisering på dette området har forskningsinstituttet jobbet med i flere år. Ytterligere utsettelser i selve standardiseringsarbeider gjør dette også vanskelig for Treteknisk.
Ulikheter i metodikk kan gi forskjellige resultater
For noen norske produsenter, kan metodikkforskjeller være den største grunnen til forskjellige resultater sammenliknet med noen utenlandske konkurrenter spesielt, men dette er ikke alltid tilfelle. Sett bort ifra denne pågående harmoniseringsutfordringen er forskningsinstituttet opptatt av å gjøre grunnlaget for produsenter helt likt, og (kanskje) rette fokuset mot faktisk miljøprestasjon enn resultatet i selve miljødeklarasjonen. Så får heller de gode tiltakene gi dokumentert avkastning på sikt. I noen tilfeller kan det riktignok være mere spesifikke data fra deres leverandører som er det som skal til for å bli fornøyd.
EPD-kostnadene oppfattes som fortsatt for høye for deler av markedet
Det er fortsatt mange som syntes utvikling av EPD er for dyrt, og dette er noe Treteknisk ikke har kunnet ignorere. De senere årene har flere tilbydere av EPD-utviklere kommet på banen, og samtidig med at arbeidet har blitt effektivisert ser vi at prisene naturligvis har gått ned. Lavere pris på arbeidet kan bety at det går på kompromiss med datakvaliteten, som jo er det store paradokset i miljødeklarasjoner og LCA-arbeid. Treteknisk ønsker å ivareta god kvalitet, men ser nå at de effektive totalkostnadene i EPD-oppdrag er på vei ned og skal fortsette i den retningen.
Samarbeid med leverandører som LCA.no i EPD-arbeidet har endret seg
Vi ba teamet reflektere over samarbeidet Treteknisk har med EPD-programvareleverandører som LCA.no. -Dette har forandret seg litt over tid. Vi har tidligere samarbeidet veldig tett om utvikling av bedriftsstyrte EPD-generatorer for nye produktkategorier. Så har retningen blitt mere at LCA.no leverer systemet, mens Treteknisk hjelper flere med å skaffe seg eget verktøy eller lage enkelt-EPDer. Tidligere gjorde vi disse enkelt-EPDene uten noe form for samarbeid, men har i senere år begynt å bruke LCA.no sin plattform slik at vi kan nyttiggjøre de godene som et verifisert verktøy og en god del forhåndsverifiserte bakgrunnsdata gir. Veien blir til mens vi går, og i enkelte nyere oppdrag så leder LCA.no i større grad prosjektet med at en produsent får sitt eget verktøy, mens Treteknisk bistår med datainnsamling og med datakvaliteten, konstaterer de.
Mål om å ligge i forkant av det viktige bærekraftsarbeidet
Avslutningsvis spurte vi om hvilke nye initiativer eller teknologier som er på horisonten for Treteknisk? Her vektlegges behovet for å jobbe kontinuerlig for å utvikle tjenester som medlemsbedriftene og kundene har behov for. Målet er å ligge i forkant for å kunne gi best mulig råd og informasjon. Nå handler mye om bærekraftsrapportering, et område som forskningsinstituttet fordyper seg i på vegne av treindustrien. Det er mye som skjer og det kan til tider være utfordrende for enkeltbedrifter å følge med. Her har Treteknisk en viktig rolle med å informere medlemsbedriftene om trender, krav og muligheter markedet gir for trevirke som bærekraftig materiale.
Trenger du verifisert miljødokumentasjon som input til bærekraftsrapportering? Les mer om LCA og EPD her.