Bildet viser konstruksjonsplass og EPD-vekst

Rekordår for EPD og miljødokumentasjon

En LCA-analyse (Life Cycle Assessment) kan sammenstilles til en EPD, et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste. Stadig økende fokus og krav rundt miljø og klima førte til at programoperatøren EPD-Norge i fjor leverte et rekordår i antall verifiserte og publiserte EPD-er, antall EPD-eiere og antall EPD-verktøy.  

Hva er EPD-Norge? 

EPD-Norge er en programoperatør innen EPD. En programoperatør er en uavhengig tredjepart som har etablert et system for verifisering, registrering og publisering av EPDer. En programoperatør har også ansvaret for vedlikehold av registeret for EPD og PCR (Produktkategoriregler).  

Næringslivets Stiftelse for Miljødeklarasjoner, eller EPD-Norge som benyttes til daglig, er en stiftelse opprettet av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). EPD-Norge er EPD programoperatør og følger ISO 14025 og andre nødvendige standarder.  

EPD-Norge er grunnlegger og aktivt medlem av ECO Platform. Dette er en paraplyorganisasjon for EPD programoperatører som har hovedformålet å utvikle og harmonisere EPD på den internasjonale arena. Organisasjonen har konsentrert seg om bygnings- og konstruksjonsbransjen, herunder produsenter av bygge- og konstruksjonsvarer.  

Interessert i å vite mer om programoperatorer? Da kan du lese Hva er en programoperatør innen EPD? 

EPD-Norges visjon er at EPD skal være den foretrukne metoden for åpen og troverdig dokumentasjon om produkter og tjenesters miljøprestasjoner i et livsløps perspektiv og gjennom hele verdikjeden.  

EPD-Norge sitt formål er å drifte og videreutvikle EPD-programmet, markedsføre og tilrettelegge for flere publiserte EPDer, både for eksisterende og nye sektorer raskt og kostnadseffektivt.  

Vil du ha en enkel forklaring på EPD? Da kan du se denne videoen. 

EPD-Norge har lang og solid historikk 

Vi spurte daglig leder i EPD-Norge, Håkon Hauan om han kunne fortelle om etableringen av EPD-Norge: Stiftelsen ble etablert så tidlig som i 2002. Hovedårsak er at den gang ble det økende etterspørsel etter miljødokumentasjon fra bygg og anlegg. Det oppstod raskt et ønske om å standardisere miljødokumentasjon, da det er/var veldig tidkrevende og kostbart og lage miljødokumentasjon i hvert enkelt tilfelle.

Håkon Hauan, daglig leder i EPD-Norge,

Initiativet til etableringen kom fra medlemmer i NHO, primært innen bygg og anlegg. NHO opprettet etter flere runder med informasjonshenting og undersøkelser EPD-Norge, basert på internasjonale standarder og EPD systemet, forteller Håkon. 

Utviklingen har skutt fart de siste fem årene 

Fra 2015 til 2018/19 var det svak vekst i antall EPDer. Etter dette har antall EPDer og EPD-eiere virkelig tatt av. Veksten fortsetter de kommende årene. Dette skyldes noen hovedårsaker:  

  • Statsbygg og andre offentlige innkjøpere begynte å kreve EPD 
  • BREEAM Nor sertifisering av bygg krever EPDer 
  • Redusert klimapåvirkning stadig mer sentralt i bærekraftsstrategier Klima og miljø som konkurransefortrinn i tillegg til de klassiske faktorene rundt pris, funksjonalitet og design.  

Figuren viser utviklingen i antall EPDer og antall EPD Eiere siden 2013.  

Ved inngangen til 2024 var det publisert 3259 EPDer gjennom EPD-Norge. Dette fordelte seg på 370 EPD-eiere (kilde: EPD-Norge). 

Moderne digitale EPD-verktøy spiller en sentral rolle 

Moderne, skybasert teknologi er viktige verktøy også innen utarbeidelse av EPDer. Det er en krevende prosess å jobbe med manuelle prosesser for datainnsamling og analyse. Jo mer komplekse produktene er, desto større effekt vil digitale verktøy ha.  

Illustrasjonen nedenfor viser at i dag er over tre av fire EPDer utviklet ved hjelp av EPD-verktøy. Det blir stadig høyere andel av EPD verktøy.   

Illustrasjonen viser fordelingen mellom EPD lagd på den tradisjonelle gamle måten og via EPD-verktøy (kilde: EPD-Norge). 

Tildels store forskjeller i modenhetsgrad 

Håkon Hauan forteller oss at det er stor spredning i feltet når det gjelder modenhetsgrad til miljødokumentasjon. EPD-Norge erfarer store forskjeller fra bransje til bransje og fra land til land. I Norge er bygg og anlegg, samt møbler veldig modne bransjer. Bransjer innen elektriske/tekniske løsninger og VVS, kommer for fullt.  Transport, energibærere, kjemi, tekstiler og sjømat er bransjer som også utvikler seg raskt.  

Fokus på samarbeid om internasjonale standarder 

EPD-systemet er avhengig av internasjonale standarder og her foregår det en rivende utvikling, både i ISO- og EN-standarder. 

Usikker på hva EN-standard er?  Da kan du lese Hva er EN-standarder? 

De fleste virksomheter som har utarbeidet EPD selger sine produkter i flere markeder, derfor er internasjonalt fokus viktig. Internasjonalt samarbeid er viktig for å kunne benytte samme miljødokumentasjon/EPD på tvers av landegrenser og kontinenter slik at en EPD verifisert og publisert hos EPD-Norge er gyldig i andre land. Harmonisering er et nøkkelbegrep.  

EPD-Norge er sentrale i flere samarbeidsavtaler for utvikling av EPD. For andre EPD-programoperatører er det bilaterale og multilateral standardiserte avtaler. EPD-Norge samarbeider med andre EPD-programoperatører som følger ISO 14025 og har i den forbindelse gjennomført en gjensidig annerkjennelsesprosess med IBU (Institut Bauen und Umwelt e.V), The International EPD System (Sverige), EPD Danmark , EPD-Italy og PEP ecopassport hvor EPD kan registreres med dobbel logo hos hverandre. 

Dersom vi holder avtale med alle EPD-eiere og tredjepartsverifikatorer utenfor har EPD-Norge om lag 20 nasjonale og internasjonale virksomheter avtaler fra California til Sør-Korea. Det er en økende etterspørsel fra internasjonale aktører om samarbeid.  

Offentlige reguleringer/krav kommer i økende grad 

EPD-Norge merker klare tendenser til at offentlige myndigheter skjerper kravene til klimaavtrykk. Den 1. januar 2024 trådte skjerpede krav for å vektlegge klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser i kraft. Hovedregelen er nå at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent, med noen unntak dersom nærmere vilkår er oppfylt.   

Status på EPD-arbeidet 

I 2013 var det i gjennomsnitt 3 EPDer per selskap. I 2023 var forholdstallet vokst til i underkant av 9. Ved inngangen til 2024 hadde 370 EPD-eiere publisert 3259 EPDer. Det vil si at volum øker både med nye virksomheter og at eksisterende virksomhet har flere EPDer.  

EPD-Norge melder også at antall EPD-verktøy er økende. Brukervennlige verktøy senker barrieren (både kostnader, tid og kompetanse) for å utvikle EPDer. Dette gjelder spesielt for SMB som har mindre administrative og faglige ressurser innen miljødokumentasjon, men også for store selskaper. EPD-Norge arbeider proaktivt for å få flere EPD-verktøy i markedet. Organisasjonen har et eget program hvor EPD-Norge delfinansier utvikling av EPD-verktøy for den enkelte bedrift. 

Ønsker du å sjekke mulighetene for økonomisk støtte til utvikling av EPD-verktøy?  Les mer her

Internasjonalt følger EPD-Norge to hovedstrategier:  

1. ECO Platform er en non-profit organisasjon for EPD- Program Operatører og andre stakeholders. Her er det harmonisering og påvirkningsarbeid via Brussel/EU som er viktig. Håkon Hauan er styreleder i ECO Platform.  

2. EPD-Norge har flere bilaterale avtaler med andre programoperatører, samt egne avtaler med selskaper som utvikler EPD i andre land. Nå er det stor interesse for selskaper utenfor EU, da EU vil innføre påkrevet miljødokumentasjon (EPD) for alle som skal selge sine produkter i EU.  

Norge er langt fremme i bruken av EPD. Vi har et stort omfang og er et modent marked, spesielt innen bygg/anlegg. Det er stort sprik mellom landene i EU, litt nord-sør situasjon.  

Automatisering og digitalisering blir viktig i årene som kommer 

Vi spurte Håkon om hva som han forventer av utvikling i årene fremover. Han trekker fram evnen til å håndtere stor vekst og høyt volum på EPDer på en sikker og effektiv måte som en sentral suksessfaktor. Den skal EPD-Norge møte ved å satse enda mer på automatisering og digitalisering, samt påse at kostnader forblir lave eller om mulig blir senkes ytterligere.  

På spørsmål om hvilke endringer som forventes sammenlignet med de to siste årene, kommenterer Håkon følgende.  «Vi går fra en mer forutsigbar og statisk situasjon til en mer uforutsigbar og dynamisk situasjon. For eksempel, det kommer stadig nye innovative produksjonsmåter, produkter og løsninger og alle vil ha «kredit» for det i EPD. Det er bra, men ofte så er den utviklingen raskere enn standardene klarer å holde følge. Her må vi finne gode løsninger som er innenfor EPD sine regler og standarder.»  

«Vi går fra en mer forutsigbar og statisk situasjon til en mer uforutsigbar og dynamisk situasjon.«

Håkon Hauan, EPD-Norge 

Det forventes fortsatt vekst i interesse fra nasjonale og internasjonale selskaper. Internasjonale/globale selskaper ser i økende grad behov for miljødokumentasjon og dette ønsker de å håndtere på en ensartet og standardisert måte gjennom hele organisasjonen – på tvers av landegrenser. Dette gjelder konkurranse på miljø, krav om ESG-rapportering, taksonomi med mere.   

EPD-Norge forventer også flere endringer i standarder og reguleringer de kommende to årene.  ISO 14025 er under revisjon. EN15802 A-2 vil nok bli ytterligere revidert. Det er også verdt å nevne at det utvikles standarder for sirkulærøkonomi, standarder for håndtering av CCS og standarder for standarder for biomassehåndtering, for å trekke fram tre sentrale områder. 

Det ligger i kortene at EU vil innføre direktiver for miljødokumentasjon og det blir dette påbudt ved lov. Tillegg er det nasjonal lovgivning som implementeres fortløpende i en rekke land.  

Ønsker du å komme i gang med EPD? Trykk her! 

Vi takker Håkon for en god orientering om det sentrale EPD-arbeidet. Det blir spennende å følge utviklingen!