Bildet viser Mie Vold, Chief Scientist Officer i LCA.no

Møt Mie, vår Chief Scientist Officer

Vi i LCA.no ønsker at våre kunder og andre interessenter skal bli bedre kjent med våre medarbeidere som bidrar til å hjelpe våre kunder til å lykkes bedre med det viktige klima- og miljøarbeidet. Utvikling og leveranse av markedsledende programvare krever mange fagdisipliner. I tiden fremover vil dere få anledning til å bli bedre kjent med de ulike rollene vi har hos oss og de dyktige medarbeiderne som bekler rollen.

Forrige intervju med med vår LCA-konsulent Camilla Emilie Ruud.

I dette intervjuet blir du bedre kjent med Mie Vold. Mie er blant de ekspertene innen miljødokumentasjon med lengst erfaring – selv i internasjonal sammenheng. Hun har vært med siden oppstarten av LCA.no og sitter i dag i ledergruppen med ansvar for innovasjon.

Kan du fortelle litt om bakgrunnen din? 

Jeg er utdannet kjemiingeniør fra Høyskolen i Østfold med tillegg innen miljøfag. Jeg har jobbet med miljøanalyser og utvikling av metodikk for livsløpsanalyse i flere tiår. Jeg har en variert bakgrunn. Ikke mange vet at jeg også har bankerfaring, men mine yrkesvalg er preget av virksomheter som har satset mye på forskning. Jeg kan nevne at jeg har jobbet i Bryggeriindustriens forskningslaboratorium og i Borregaard. Sistnevnte er jo et veldig godt eksempel på en bransje som har klart å gjøre forskning og innovasjon til lønnsom forretning, parallelt med å løse sentrale miljøutfordringer. Min karriere innen miljødokumentasjon startet for alvor da jeg begynte i Østfoldforskning (nå Norsus) i 1990. Da var Østfoldforskning fremdeles i oppstartsfasen og jeg var med på oppbyggingen i det som ble vårt største satsingsområde, Institutt for Miljøvernforskning. Her trivdes jeg veldig godt, men lot meg friste til å bli med i etableringen av LCA.no i 2017. før jeg ble med over til LCA.no AS. Arbeidserfaring før Østfoldforskning, Bryggeriindustriens forskningslaboratorium, bank og Borregaard. 

Hvilket ansvar ligger den rollen du har i LCA.no?  

Jeg bruker mye av min tid til R&D (Research & Development). Det er en krevende oppgave for det er ikke bare å følge en detaljert arbeidsbeskrivelse. I stor grad må jeg selv definere og prioritere arbeidsoppgavene.  Jeg brukes ofte som mentor i prosjekter vi gjennomfører for våre kunder. Vi vokser raskt og vi får mange nye medarbeidere. Selv om alle er meget kompetente, og har høy og relevant utdanning, får vi ekstra god nytte av deres kapasitet om de har erfarne ressurser de kan støtte seg på.

Hvordan er en typisk arbeidsuke for deg?  

Det typiske er at det ikke er en typisk arbeidsuke. Det gjør arbeidet ekstra inspirerende for meg. Ingen uke er like. Jeg trives med den positive formen for variasjon som stillingen innebærer. Det kan selvsagt være lange perioder med en stor belastning. Dette gjelder spesielt i perioder hvor vi jobber med store og komplekse tilbud og søknader til forskningsprosjekter.    

Hva er beste praksis innen miljødokumentasjon?  

Det er vanskelig å svare på. Det vil være avhengig av målet, men EPD er et helt klart godt alternativ fordi det tar hensyn til hele livsløpet (bygger på LCA), er standardisert (og dermed objektivt), kan bygges videre i hvert ledd i verdikjeden (adderbar) og verifisert dokumentasjon.

Hva kjennetegner de virksomhetene som har kommet lengst i miljødokumentasjon og bruk av moderne verktøy til dette?  

De er proaktive og bruker miljødokumentasjon både for å vise sin status, men også for å ha grunnlag for forbedring. De har også en solid forankring i ledelsen for satsingen. Mange er i bransjer som i mange år har vært påvirket av nasjonale og internasjonale lover, forskrifter og standarder for klimaavtrykk. Vi har også eksempler på virksomheter som ønsker å ligge i forkant av utviklingen, og har etablert bærekraftstrategier og investert i moderne digitale løsninger for (f.eks.) EPD før konkurrentene. De kjennetegnes ved høy innsikt i klimaavtrykkene i hele verdikjeden og ved også hvordan de skal utnytte verdikjeden til å skape en bedre konkurranseposisjon og ikke redusere klimaavtrykket virksomheten påfører samfunnet.

Hvordan holder du deg oppdatert på de siste trendene og utviklingen i EPD-verden?  

Brukerne av EPD er veldig sammensatt. Jeg må inkludere hele verdikjeden, samt forskningsmiljøer, bransjeorganisasjoner, myndigheter og brukergrupper. Jeg prøver å analysere utviklingstrekk langs hele verdikjeden. Jeg følger også med på utvikling i standarder. En kanal som gir meg mye verdi er LinkedIn. Ved å abonnere på de rette avsenderne, så har jeg tilgang på mye relevant informasjon. Et eksempel er nyheter fra EPD-Norge. En annen kilde er kundene. Kundene bruker meg som sparring når de opplever nye ting. 

Hvordan integrerer du denne kunnskapen i arbeidet ditt?  

Noe tar jeg videre til gruppa (R&D). Noe tar jeg til ledergruppa. Jeg prioriterer det som har relevans for våre verktøy. Hvordan kan disse utbygges/forbedres for å bli nyttige i forhold til de nye trendene. 

Vi er i vekst, og vi søker nye medarbeidere. Hva gjør oss til en attraktiv arbeidsplass for disse?  

Vi gjør et viktig og variert arbeid. Det er lærerikt og givende for en bedre framtid. Ved å bli en del av vårt team, får du mulighet til å påvirke samfunnsutviklingen. Jeg synes vi har fantastiske arbeidskollegaer. Her har vi frihet under ansvar. Har du lederambisjoner, er det mulighet for å stige i gradene.

Avslutningsvis, hva gjør du når du ikke er opptatt av å hjelpe våre kunder til å lykkes med miljøarbeidet? 

Av og til er det rett og slett deilig å sløve på sofaen etter krevende arbeidsdager. Jeg går mye på tur med hunden. Jeg elsker skog og fjell. Må også nevne at jeg er både bestemor og kone, så det er mye tid som tilbringes med mine kjære. Jeg trives i sosial omgang med gode venner.

Vi takker Mie for samtalen, og gleder oss til å følge utviklingen på vårt innovasjonsarbeid.