Sommeren 2023 trådte kravet til klimagassregnskap i TEK17 i kraft og fra 1. januar 2024 krever det offentlige at klima og miljø skal vektes minst 30 % i offentlige anbud. At det offentlige strammer skruen rammer bredt på tvers av bransjer. Det gjør at svært mange må tenke både nytt og innovativt rundt verifisert klimadokumentasjon og bærekraftstiltak for å sikre egen konkurranseevne.
Å komme i gang med miljødokumentasjon betyr fremdeles for mange å være i forkant av bransjen og konkurrenter, men for stadig flere har det også blitt en nødvendighet. En økende andel anbud har gode bærekraftsambisjoner og det påvirker hele leverandørkjeden på tvers av både bransjer og landegrenser. I forbindelse med de økte kravene i offentlige anbud har regjeringen satt av 10 millioner kroner i kompetanseheving rundt klima og miljø for innkjøpere for å hjelpe bedriftene ytterligere i gang.
En langsiktig og eskalerende trend verden over er kravet til å kutte klimagassutslippene. Flere av verdens fremste klimaforskere peker nå på at å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grad ikke lenger er oppnåelig. Rundt juletider kom FNs miljøprogram (UNEP) med en rapport som oppsummerte effekten av alle innmeldte tiltak som følge av Parisavtalen og oppsummeringen var nedslående: Hvis alle landene når målene de har forpliktet seg til styrer vi mot en oppvarming på 2,9 grader.
Norge har forpliktet seg til å redusere utslippene med minst 50% (og mot 55%) innen 2030 sammenlignet med 1990-nivåene.
LCA-analyser, som kartlegger produkter og tjenester fra vugge til grav, blir standarden – ikke unntaket. Det igjen vil tvinge frem ytterligere bevissthet rundt alt fra levetid, resirkulering, gjenbruk og komponentvalg.
Hvor mange hadde for 5 år siden hørt begrepet «donorbygg»? Svært få. Vi tror at om ytterligere 5 år vil det være et allment kjent begrep innen bygg og anlegg. Energieffektivisering og etterspørsel etter fornybar energi, også kortreist energi som solceller og vindmøller, vil øke ytterligere.
Les hvilke lover og regler gjelder for miljødokumentasjon i Norge
Med stadig økende krav til miljødokumentasjon kan EPD være løsningen for mange. EPD (Environmental Product Declaration) er et kortfattet dokument som beskriver miljøvirkningen til et produkt eller en tjeneste. På norsk brukes gjerne begrepet «miljødeklarasjon» om EPDer. En EPD bygger på LCA-analyse.
Utvikling av en EPD er ofte tid- og ressurskrevende. LCA.no har utviklet et verktøy (EPD-generator) for å forenkle denne prosessen. EPD-generatoren gir bedrifter mulighet til selv å utvikle EPDer. Ved oppstart etableres det bedrifts- eller bransjespesifikk database med miljødata for aktuelle råvarer, energi, transport og avfall
Bedriften legger selv inn produktsammensetning, transportinformasjon, energibruk og avfall fra produksjon. Systemet regner automatisk ut miljøpåvirkning tilpasset EPD-formatet.
Alle beregninger i verktøyet og alle grunnlagsdata er verifisert av en objektiv person (tredje part). Brukeren kan ikke manipulere verken grunnlagsdata eller beregninger. Derfor godkjennes EPDene som utvikles i generatoren som tredjeparts verifiserte.
EPDen kan publiseres hos programoperatør, for eksempel EPD Norge, og kan deles med de man ønsker.
Vil du vite mer om EPD? Her kan du lese vår guide.
Om du ønsker mer informasjon eller booke en demonstrasjon av vår EPD-generator, kontakt våre Key Account Managers Inger Johanne Brodahl Dahl eller Bjørn Flagestad.