Alle selskaper som produserer noe må kunne dokumentere klimaavtrykket sitt. En ny programvare gjør det bare så mye enklere og mer lønnsomt.
Vi kaller det en game changer, sier dagligleder Trond Edvardsen. Han snakker om selskapet LCA.no sin metode for å følge en vare gjennom hele livsløpet – fra råvare, til produksjon, fra lager til transport. til salg og eventuell retur – og si nøyaktig hvilke utslipp som er knyttet til hvert enkelt ledd.
- Dette endrer hele måten å drive miljødokumentasjon på~. Med vår løsning er ikke en livsløpsanalyse lenger en statisk dokumentasjon, men et dynamisk verktøy som kan brukes i produktutvikling og innovasjon, sier Edvardsen.
Sanntidsdata om hele livsløpet
I 2020 la EU frem «The European Green Deal , – en vekststrategi for å gjøre Europa til den første klimanøytrale regionen i verden innen 2050.
- Det stilles rapporteringskrav til hva man kan kalle bærekraftig og grønt. En virksomhet kan ikke lenger bare påstå at noe er bærekraftig, man må~ dokumentere det. Taksonomien blir innført fra 1. januar 2023, sier Edvardsen og viser til EUs klassifiseringssystem som bestemmer hvilke økonomiske aktiviteter innenfor ulike sektorer som kan defineres som bærekraftige for investeringsformål.
- LCA.no muliggjør sanntids datafangst.
- Vi har posisjonert oss som softwarehus for å hjelpe markedet med tilgang til aggregert dynamisk data om hele livsløpet. Det forandrer alt
Slrkulærøkonomlen i Jernia
Administrerende direktør Espen Karlsen i Jernia AS vurderer å ta i bruk LCA.no’s systemer for dokumentasjon og livsløpsanalyse.
- Vi lever i bruk-og-kast-samfunnet, og varehandelen er en del av problemet. vedgår Karlsen.
Jernia har allerede tatt grep.
- Vi har for eksempel et sett med kjeler med 67 prosent lavere avtrykk enn tidligere.
Det er fordi vi har jobbet bevisst med livsløpsanalyse.
Kjelen produseres i Finland på fornybar energi, ikke i Kina på kullkraft. I stedet for nytt stål, er de laget av 90 prosent resirkulert materiale. Alle som har sett et kart vet at det er mer miljøvennlig å frakte noe fra Finland enn fra Kina.
- Det store bildet er at vi skal klare kli mamålene på å kutte utslippene 55 prosent før 2030. Menneskeheten har brukt tusenvis av år på å perfeksjonere en lineærøkonomi med stadig høyere forbruk. Det endrer vi nå som vi er på full fart inn i sirkulærøkonomien. Han etterlyser politisk drahjelp.
- Myndighetene må bidra, og gjøre det samme for varehandelen som de har gjort for bilbransjen med el-biler. Slik får vi opp andelen gjenvunnede materialer.
Det er lite aktuelt at kundene skal ta kostnaden.
- Vi skal være konkurransedyktige på pris . Snart håper jeg vi kan skrive nøyaktig hva som er produktets samlede klimaavtrykk på den prislappen .Karlsen ser at LCA.no kan spille en rolle i Jernias jakt på grunndata.
- Jeg ser at medarbeiderne blir motivert av å være en del av løsningen på klimautfordringen. Jernia består av 1200 Blekkulfer, sier Karlsen stolt.
I kraftig vekst LCA har solid, faglig forankring. Fram til 2018 tilhørte selskapet Østfoldforskning, dagens Norsus. I dag står selskapet på egne ben som leverandør av forskn ingsbaserte klimatjenester.
- Det skaper bedre rennomme på markedssiden. Det kommer også til å bli lettere å få grønne lån når bedrifter følger EUs taksonomi. har livsløpsanalyse og EPD, sier Edvardsen om LCA.nos verktøy for environmental product declaration – et digitalt rapporteringsverktøy som gjør det enklere å møte de ulike miljøkravene. Behovet er åpenbart.
- Vi er et vekstselskap fra Fredrikstad, som nå åpner kontor i Oslo, og får forespørsler fra hele verden. Nå satser vi bevisst mot det globale markedet
Jobber tett med FN-organisasjon
LCA.no er medlem i FN-organisasjonen UN Global Compact.
Kim Gabrielli er leder for det norske kontoret for FN-organisasjonen, som også er verdens største bærekraftsinitiativ for bedrifter. Organisasjonen ble startet av generalsekretær Kofi Annan i 2000 med mål om å skape et bærekraftig næringsliv.
- Det store bildet er at Norge gjør det veldig bra på bærekraftsmålene her hjemme. Men hvis vi ser på vår globale påvirkning er bildet annerledes. I følge FN ligger Norge på bunn 10 av 180 land når det gjelder vår innflytelse på andre lands evne til å nå bærekraftsmålene. Det skyldes blant annet at vi er blant landene med absolutt høyest forbruk og import av varer, sier Gabrielli.
UN Global Compact har i dag over 400 norske bedriftsmedlemmer. - Vi gjør alt vi kan i å støtte våre bedrifter i arbeidet med bærekraft. klima og menneskerettigheter. Det er viktig for bedriften å ha oversikt over det negative fotavtrykket globalt, og å jobbe for å redusere det på enkeltprodukter. Det er åpenbart at vi må få ned forbruket, senke andel nye materialer som går inn i livsløpssyklusen. Da er livssyklusanalyser avgjørende.
Akkurat som LCA.no er Gabrielli opptatt hvordan bærekraft kan være lønnsomt.
- LCA.no kan gjøre deg oppmerksom på hva som er lønnsomt og hvordan man kan spare kostnader. Det gir et åpenbart konkurransefortrinn for dem som gjør det på riktig måte. For FN-organisasjonen handler det først og fremst om å skape en bedre verden.
- Vi lever i en tid da endringer kommer raskere, kraftige og mer samtidig enn før. Hvis vi får på plass mer bærekraftige energi- og forbrukersystemer blir vi bedre rustet til å møte kriser som korona og krig i framtiden, sier Gabrielli.