I en verden hvor bærekraft og sirkulær økonomi blir stadig viktigere, står kontormøbelindustrien overfor en spennende fremtid. Post-Covid ser vi nå totalt sett færre faste kontorarbeidsplasser, men samtidig flere initiativer for mer innovative og attraktive kontorløsninger. Økende miljøbevissthet hos forbrukere, dreining mot nye forretningsmodeller som abonnementsordninger, offentlige reguleringer og større kostnadspress gjør sirkulærøkonomien interessant for kontormøbler.
Det kastes 10 millioner tonn møbler årlig i EU, og bare 10 prosent blir resirkulert (Sintef). Ombruk av møbler kan redusere klimautslippene i EU med 3,5-5,7 millioner tonn årlig. Det er 3-5 ganger de totale utslippene til Oslo kommune (FIVH). Derfor er møbler blant de prioriterte satsningsområdene i EUs nye sirkulærøkonomistrategi. Avgrenser vi til kontormøbler, er det europeiske markedet estimert til EURO 40 milliarder i 2024 (Research & Markets).
I Norge er det flere innovative virksomheter som ønsker å bidra til økt sirkulærøkonomi innen møbelindustrien. I denne artikkelen skal vi bli bedre kjent med en av disse aktørene: RE:inventar.
Fra Glomma Industrier til RE:inventar – En historie om bærekraft og innovasjon
Glomma Industrier bygger på 60 års erfaring innen utvikling og produksjon av møbler og inventar som har gitt selskapet solid kunnskap om vedlikehold av brukte møbler med mer. Dette er også kunnskap vi benytter for å bidra til videreutvikling av møbler. Ved vår fabrikk får designere bistand til utvikling av nye produkter og redesign til dagens krav og smak.
På sitt høydepunkt produserte fabrikken 200 kontorstoler om dagen. Disse maskinene danner i dag grunnlaget for ombruk og redesign av møbler og inventar. Dette gjør Glomma Industrier til den største industrielle omtrekk-fabrikken i Norge, med kapasitet til å støtte mange regionale aktører og drive vekst og utvikling.
Les mer om Glomma Industrier her.
Etter to års aktiv utvikling av RE:inventar, ble det klart at samarbeid og kontroll på teknologi var nøkkelen til suksess. Dette førte til dannelsen av Reinventargruppen, bestående av Sirk-Tek AS, Glomma Industrier AS, og RE:inventar AS. Sammen står de sterkere i møtet med utfordringene innen sirkulærøkonomi og bærekraft.
EU er i førersetet
EU leder an med strenge krav til sirkularitet, sporbarhet og ombruk/redesign av møbler. Dette påvirker også norske aktører, som må tilpasse seg disse standardene for å forbli konkurransedyktige.
Mål om at Fredrikstad skal bli Norges sirkulærøkonomi-hovedstad
Fredrikstad har ambisjoner om å bli Norges sirkulærhovedstad. Lokale aktører som LCA.no og RE:inventar bidrar gjennom sin operasjonelle aktivitet og kompetanse til å nå dette målet. Øra og bedriftene i tilknytning til Fredrikstad, samt utviklingen av Viken Park, legger til rette for dette.
Det er et stort markedspotensiale for resirkulerte kontormøbler
Norge har et årlig marked for nysalg av møbler på rundt 4-6 milliarder kroner. Kravene fra kommunal, offentlig og privat sektor øker, med minst 30% miljøkrav i anbud fra kommunal sektor. Dette betyr at sirkulærøkonomi knyttet til ombruk og redesign kan utgjøre 1-1,5 milliarder kroner. Per i dag utgjør denne bransjen kanskje 500 millioner kroner i året, noe som indikerer et stort vekstpotensial. Vi vil se en kraftig vekst innen sirkulærøkonomi tilknyttet møbler og inventar. Vi må også regne med omfattende krav til de som skal utføre dette i henhold til standarder, operasjonell kapasitet, miljødokumentasjon og sporbarhet.
En møbeltapetserer må arbeide systematisk og nøyaktig. Du bør være opptatt av form, farger, funksjon, design og ha god materialkunnskap.
Det er mange anvendelsesområder på resirkulerte kontormøbler
Alle møbler og inventar som tilknyttes ombruk eller redesign gjennomgår oppgradering for å oppnå samme eller ny funksjonalitet, med garanti. Det finnes ingen begrensning på hva som kan utføres, så lenge behov, kompetanse, kvalitet og kapasitet er dokumentert.
I dag er alle sektorene innen B2B, B2C, kommunal og offentlig sektor. Den enkleste sektoren er B2C (privat) grunnet lover og regler som ennå ikke er tilpasset Det Grønne Skiftet.
Det er betydelige miljø- og kostnadseffekter
Vi spurte daglig leder Lars Erik Sikkeland i RE:inventar om hvilke effekter det er mulig å oppnå? – Gjennom ombruk og redesign kan det oppnås opp til 65% kostnadsbesparelse på enkelte møbler og betydelig CO2-reduksjon. For prosjekter som inkluderer lager, logistikk, formidling, ombruk, redesign, miljødokumentasjon, levering og montering, er besparelsen normalt mellom 30-40%. Miljøgevinster fra ombruk og redesign kan bekreftes gjennom samarbeidspartnere som LCA.no. I tillegg bidrar selskapene til sosialt entreprenørskap og lokal vekst, forteller Lars Erik.
Vil du vite mer om mulighetene og utfordringene i bruk av resirkulerte kontormøbler? Da kan du lese denne artikkelen.
Pingback: LCA.no inngår samarbeid med RE:inventar - RE:inventar
Pingback: Inngår samarbeid med LCA.no - RE:inventar